Već posle 30. godine dolazi do smanjenja proizvodnje kolagena, elastina, usporavaju se potkožni mehanizmi i slabi odbrambena funkcija kože, te se već tada javljaju prvi vidljivi znaci starenja kože. Kako godine prolaze ovi procesi su sve sporiji a znaci starenja: opuštena koža, bore, slaba vaskularna mreza, tanka i beživotna koža su izraženiji. Kao potreba da se ovi procesi podstaknu na što prirodniji način moguće je koristiti sopstvenu plazmu iz krvi, i time se odložiti druge estetske procedure za podmlađivanje kože.

PRP je tretman koji se bazira na podsticanju samoregeneracije kože ubrizgavanjem sopstvene plazme sa visokom koncentracijom trombocita, faktora rasta, keranocita koji se već nalaze u Vašoj krvi, a koji podstiču potkožne mehanizme sve sa ciljem podmlađivanja kože.

PREDNOSTI PRP TRETMANA

 • koristi se krv osobe kojoj se radi tretman pa ne postoji mogućnost alergijske reakcije
 • PRP je Vaša plazma sa visokom koncentracijom trombocita i  mnogobrojnim faktorima rasta
 • PRP tretman je minimalno invazivan, bez neželjenih reakcija (osim mogućih kratkoročnih minimalnih otoka)
 • PRP tretman se aplikuje malom iglom sa velikim brojem uboda pa je moguće u samo jednom tretmanu tretirati celo lice, vrat i dekolte
 • PRP tretman podstiče potkožne mehanizme koji vremenom daju sve izraženije i vidljivije, a DUGOTRAJNE (od 18 do 24 meseca) rezultate
 • PRP procedura podstiče proizvodnju novog kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i time koža postaje vidno zategenutija, elastičnija, bore su redukovane,…
 • PRP procedura je jedna od retkih procedura koja s vremenom daje sve bolje rezultate jer je za poptunu obnovu kolagena potrebno vreme
 • PRP tretman ima širok spektar indikacija: bore, gubitak elastičnosti kože, ožiljci, strije, alopecija (gubitak kose kod oba pola-samo ukoliko folikuli postoje), kao i mogućnost tretiranja regije oko očiju
 • Mogućnost kombinovanja sa drugim procedurama: mezoterapija, hijaluronski fileri, botox, itd.
 • Mali broj tretmana: 1-3 tretmana na svake 4 nedelje
prp tretman elpida

ŠTA JE PRP i kako funkcioniše?

PRP je tretman koji podrazumeva korišćenje sopstvene plazme koja se specijalnom metodom odvaja od krvi, sa visokom koncentracijom trombocita i brojnim faktorima rasta. PRP je još i poznat kao Vampirski Face Lifting zbog upotrebe sopstvene krvi kao izvora plazme.

Od osobe kojoj se radi tretman se uzima mala količina venske krvi, a potom se specijalnom centrifugom krv razdvaja na delove: krv, plazma i plazma sa visokom koncentracijom trombocita i faktorima rasta. Tako se dobija plazma obogaćena trombocitima i ona se koristi za tretman.

Kad se ubrizga u kožu, unose se velike koncentracije trombocita i faktora rasta koji podstiču bitne potkožno mehanizme u vidu stimulisanja proizvodnje novog kolagena i elastina, dodatno se proizvodi hijaluronska kiselina, fakotri rasta utiču i na ubrzanu regeneraciju kože, smanjenje dubina bora, ali i jačanje vaskularne mreže, pa je ishranjenost kože poboljšana, i koža je uz to vidno hidrirana, zategnuta, elastičnija i glatkija.

Kako izgleda PRP tretman i da li je bolan?

PRP u 4 jednostavna koraka:

 1. Uzimanje malog uzorka krvi osobe kojoj se radi tretman
 2. Krv u sterilnoj epruveti se stavlja u poseban aparat koji vrši centifugu kako bi razdvojio krv od plazme
 3. Uzima se plazma obogaćena trombocitima i faktorima rasta
 4. Radi se tretman željene regije

Tretman je prilično konforman, jer se uzima krv iz vene kao pri standardnim analizama, a potom se aplikuje anestetik na regiju koja će se tretirati. S obzirom da se tretman radi malim iglicama, ubodi nisu bolni.

Indikacije za PRP tretman:

 • hidratacija
 • fine linije, pliće i dublje bore
 • rejuvenacija vrata i dekoltea
 • zatezanje kože (lifting efekat)
 • ožiljci od akni
 • strije
 • alopecija (samo u slučaju proređenosti kose, gde još uvek ima folikula)

PRP tretman - prvi rezultati i broj tretmana

Kada se mogu očekivati prvi rezultati posle PRP tretmana?

Za razliku od drugih estetskih tretmana koji daju momentalne rezultate ali se vremenom polako gube, kod PRP-a je obrnuta situacija. Prvi vidljivi znaci su posle nekoliko nedelja, najčešće posle 4 nedelje i to u vidu vidno poboljšane hidriranosti kože. Tokom narednog perioda: 2-3 meseca od prvog tretmana kolagen je potpuno obnovljen pa su tada rezultati već vidno izraženi: bore su pliće, ožiljci od akni manje vidljivi, dolazi do rasta nove kose, i sl. u zavisnosti od regije koja se tretirala. Dakle, kod PRP-a su vremenom rezultati sve izraženiji i vidljiviji.

Koliko tretmana je potrebno za maksimalne rezultate?

U zavisnosti od stanja kože i indikacija rade se serije od 1 do 3 tretmana na 4-6 nedelja. Za maskimalne rezultate, i kod osoba koje spadaju u stariju starosnu gurpu ipak je potrebna serija od 3 tretmana, a održavanje se radi jednom godišnje.

Koliko dugo traju rezultati PRP tretmana?

Rezultati traju u zavisnosti od starosti osobe, inidkacija, stanja kože, kao i drugih faktora ali realno je očekivati da traju od 18 do 24 meseca.

prp-za-kosu

Da li je moguće kombinovanje drugih procedura sa PRP tretmanom?

Apsolutno je moguće, i to u zavisnosti od željenih rezultata. Moguće je kombinovati sa filerima, botoxom, ili sa mezoterapijskim koktelima koji su bogati hijaluronskom kiselinom, mineralima, oligoelementima kako bi efekat PRP tretmana bio pojačan. Posebno se preporučuje kombinovanje mezoterapijskih koktela sa PRP kod tretiranja alopecije, jer dodatno ubrizgavanje aktivnih sastojanja pojačava efekat PRP tretmana, ubrzava ga i rezultati su dugotrajniji.

Ono što je bitno napomenuti je da kombinovanje mezoteraijskih koktela sa PRP tehnikom treba raditi isključivo sa proverenim i registrovanim mezokoktelima koji imaju dozvolu za legalno injektovanje u kožu. U Elpida Dermatološkom laser centru koristimo RRS mezokoktele koji su registrovani kao IIIa Class i imaju klinički dokazanu efikasnost.

Kontraindikacije za PRP tretman

Ovaj tretman je među najbezbednijim tretmanim u estetskoj medicini jer se koristi sopstvena krv pa ne postoji mogućnost alergijskih reakcija, prenošenja određenih bolesti, kao ni imunoloških reakcija. Ipak treba navesti neka od oboljenja i stanja kod kojih se ne preporučuje PRP tretman: karcinomi, ozbiljnije disfunkcije trombocita, hemodinamska nestabilnost, akutna oboljenja osobe ili regije koja se tretira, trudnoća i period dojenja, hronična oboljenja jetre, kao ni kod osoba koje koriste antikoagulantnu terapiju.

prp_beograd-balkanska 16

Cene PRP tretmana

 • 1 PRP tretman: 150 €